issue6_16

Παρουσίαση πτυχιακής

εργασίας καινοτόμου τεχνικής στον κλάδο των

τροφίμων σε ευρωπαϊκό συνέδριο

Ευαγγελία Αθανασίου και Ουρανία Στουραΐτη, φοιτήτριες Tμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων


Η αφορμή γι’ αυτή την αναφορά μας δόθηκε από το ευχάριστο γεγονός της παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας μας σε ένα πανευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο και συγκεκριμένα στο 9ο Συνέδριο του Εuro Fed Lipid, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπιδίων που πραγματοποιήθηκε στο Rotterdam της Ολλανδίας  στις 18-21 Σεπτεμβρίου 2011. Στα πλαίσια της πτυχιακής μας εργασίας ασχοληθήκαμε με πειράματα πάνω στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου τεχνικής προσδιορισμού της ποιότητας των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα. Η τεχνική προορίζεται για χρήση σε εστιατόρια, fast-food, μονάδες μαζικής εστίασης κ.τ.λ., όπου το λάδι επαναχρησιμοποιείται κατά το τηγάνισμα για ημέρες, χωρίς να είναι γνωστή η ποιοτική του κατάσταση. Στα καταστήματα αυτά δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε εργαστήρια ποιότητας για τον έλεγχο της καταλληλότητας των τηγανισμένων λαδιών. Έτσι, αυτή η γρήγορη και απλή τεχνική θα πληροφορεί τον χρήστη πότε το χρησιμοποιημένο λάδι πρέπει να αντικατασταθεί με φρέσκο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της τεχνικής προήλθε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΤΕΙΘ στα πλαίσια του προγράμματος ΠΕΕ 2009.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από την πειραματική δουλειά μας μαζί με τη θεωρητική βάση ανάπτυξης της τεχνικής. Η παρουσίαση έγινε από την Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων κυρία Ελένη Καλογιάννη, η οποία είναι επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος. Η συμβολή της, ως επιβλέπουσας καθηγήτριας, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη και την πορεία της πτυχιακής εργασίας μας.

Αυτό που πάνω από όλα μας ενδιέφερε ως φοιτήτριες ήταν να γίνει μία άριστη δουλειά και να κάνουμε κάτι το εντελώς διαφορετικό, μία εργασία καινοτόμο για τον κλάδο των τροφίμων. Μετά την παρουσίαση της εργασίας μας στο συνέδριο λάβαμε πολλά θετικά σχόλια για την ποιότητα της δουλειάς μας αλλά και για τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας. Το συναίσθημα το οποίο νιώσαμε από τα σχόλια αυτά ήταν μία τεράστια υπερηφάνεια και χαρά. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάμε ως χώρα, εμείς μπορούμε, με σύμμαχο τις δυνάμεις και δυνατότητες μας, να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε. Και γιατί άλλωστε να πάψουμε, αφού αν πραγματικά θέλουμε όλα τα μπορούμε;

Σχόλια σε αυτό το άρθρο

Προβολή όλων των σχολίων